De veghe în lanul de secături        Nu sunt prea multe de spus față de aberațiile din „raportul” lui Tudorică cel plin de frică în fața celor doi șefi mafioți ai coaliției de la guvernarea unui stat căruia îi dau tot mai mult coloratura ce-i caracterizează. Doar că are prea puțin de a face cu justiția adevărată, iar pentru asta e suficient să citez opinia unui jurist consacrat, aflat în afara „sistemului”, deci în afara oricăror bănuieli de parti pris. Iată câteva fraze din declarația lui Valeriu M. Ciucă, profesor la Universitatea „Al.I. Cuza” din Iași, deci coleg cu micimanul de la ministerul justiției, fost judecător la Tribunalul Uniunii Europene, referitoare la „vocea unei ectoplasme judiciare”, cum îl numește pe actualul ministru: „Nici unul dintre cele 20 de puncte nu are susținere juridică sau rațională. Oricare dintre pricinile prezumțioase este obiect de judecată. Cum este posibil ca factorul politic să-și permită a judeca? Unde s-a mai întâmplat asemenea absurditate fără a fi catalogată ca gravă ingerință în actul de justiție? Justiție înainte de justiție? Unde s-a mai întâmplat asta? Nici măcar la prezumțioșii staliniști...” Adică, putem spune și noi, prin acest raport ministerial am ajuns mai jos decât pe vremea lui Stalin.
        Iar faptele nu sunt nici ele în favoarea inepțiilor debitate de numitul Tudorel, fost judecătorel la ditamai Curtea Constituțională a României și rector al uneia din cele mai importante universități din țară, entități cărora cu greu mă abțin să le adaug, chiar din acest motiv, câte un sufix diminutival, pentru păstrarea proporțiilor. Faptele sunt că Liviu Dragnea, președinte și factotum al PSD plus Călin (proto)Popescu Tăriceanu, umilul său servitor, președinte al ALDE se află în fața unor procese pentru corupție în diferite faze, împreună cu eminența financiară a PSD, Darius Vâlcov, deja condamnat la câțiva anișori buni de închisoare, deși nu încă definitiv. Această simplă situare a taberelor, Kövesi-DNA pe de o parte, și cei de mai sus apărați de minusculul personaj ministerial pe de alta ne arată cum stau cu adevărat lucrurile. O lume de bibici caragialești colorați cu groase fapte penale și ajunși la disperare, în pragul condamnării așteptate cu sufletul la gură de întreaga populație a țărișoarei noastre dragi instrumentează un proces justiției pe care doresc s-o îngenuncheze, pentru a-și salva pieile gata fezandate pentru tăbăceală.
        Nu mai lipsește decât punerea celor arătate în cadru european sau chiar global, trecând adică oceanul un pic mai spre vest, de unde lumina a tot ce mișcă pe la noi izvorăște și cură. De ani buni doamna Kövesi și DNA sunt, cu bune motive, în grația instituțiilor europene și a administrației americane, care nu au făcut niciodată economie de elogii la adresa lor. Să vii tocmai acum tu Dragnea și tu Tăriceanu să încerci să le faci praf pe amândouă, mai ales după ieșirea în public a Codruței care și-a apărat cu argumente solide activitatea, e cam ciudat, cel puțin. Așa încât imediat după paranghelia tudoreliană, mai marele justiției europene, prim-vicepreşedintele Comisiei Europene Frans Timmermans, responsabil pentru o mai bună legiferare, relaţii interinstituţionale, statul de drept şi Carta drepturilor fundamentale, a hotărât că se va afla într-o vizită oficială în România, în perioada 28 februarie – 1 martie 2018, potrivit anunţului Comisiei Europene. Vor urma cu siguranță cele mai dure reacții pe plan internațional, pentru că, oricum, nu mai suntem chiar pe vremea lui Pazvante chiorul, deși am avut parte de așa ceva abia de câțiva anișori.

                                                                                        Radu ULMEANU